Szociális fagyasztás. Kapcsolat ❄️.

Legyen adományozó + Ajándék 🎁.

Szociális fagyasztás. Kapcsolat ❄️.

Legyen adományozó + Ajándék 🎁.

A férfiak meddőségének kezelése

3.11.2022
-
3 perc olvasás

Szeretkezzetek és szaporodjatok, ne nézzétek a kort: de vegyétek figyelembe a kockázatokat.

"Biológiai szempontból a férfi számára a gyermekvállalás optimális életkora húszéves kora körül van. Bizonyított tény, hogy a negyvenöt évnél idősebb apák gyermekeinél csaknem kétszer nagyobb a súlyos gyermekkori betegségek vagy akár a halálozás kockázata. Jellemzőek a testi rendellenességek, az autizmus, az epilepszia és a szívbetegségek. Az apa életkora állhat a gyermekek mentális betegségeinek hátterében is - figyelmeztet egy reprodukciós medicina klinika embriológusa.

Mind az autizmus, mind a skizofrénia

A szakértő szerint végérvényesen megcáfolták azt az elképzelést, hogy a spermiumok nem hordozzák az életkorral összefüggő mutációkat. "A kutatások és tanulmányok azt mutatják, hogy az idősebb apák még több genetikai változást adnak a gyermekeiknek, mint az anyák! Az autizmussal összefüggésbe hozható új mutációk sokkal nagyobb valószínűséggel származnak az apától, mint az anyától" - mondja a szakértő. Az apai oldalról származó mutációk átlagos száma ötvenöt volt, az anyai oldalról csak tizennégy.
Az autizmus és a skizofrénia mellett az idősebb apák gyermekei is sokkal nagyobb valószínűséggel szenvednek:

  • achondroplasia - alacsony termetű rendellenesség.
  • neurofibromatózis - olyan betegség, amelyben jóindulatú daganatok nőnek a bőr alatt.
  • Marfan-szindróma, Apert-szindróma, Crouzon-szindróma, Leschov-Nyhaven-szindróma, Treacher-Collins-szindróma vagy Waldenburg-szindróma.

Bár ezek a betegségek ritkák, előfordulási gyakoriságuk a negyven év feletti férfiaknál megegyezik a Down-szindróma előfordulási gyakoriságával a harmincöt-negyven év közötti nőknél.

Meg kell-e vizsgáltatnia magát egy idős embernek?

Egy egyszerű vizsgálat, amely megmutatja, hogy a spermiumok mozognak-e, milyen alakúak és hányan vannak, nem elegendő a fenyegető rendellenességek felismeréséhez. Szükséges a fej belsejébe nézni. Az úgynevezett spermium kromatin integritásának vizsgálata sokat elárul, mivel megmutatja, hogy a spermiumban lévő genetikai információ (DNS) "megtört", azaz fragmentálódott.

Mit tehetnek a párok, ha kiderül, hogy nagy az esélye annak, hogy fogyatékos gyermekük lesz? "Az asszisztált reprodukció spermadonáció formájában lehet a megoldás."
Arra a kérdésre, hogy valóban kisebbfajta csodának számít-e egy egészséges gyermek születése egy idősebb férfinál, így válaszol: "Nem lehet egyenesen csodáról beszélni. A spontán vetélés, a koraszülés és a preeklampszia, azaz a méhlepényi erek károsodása azonban gyakoribb az idősebb férfiak partnereinél. A huszonöt éves apáknál például nyolc százalékos a kockázata annak, hogy feleségük elvetél, a harmincöt év feletti férfiaknál pedig ez a kockázat huszonnégy százalékra emelkedik. Az apa életkora által kondicionált gyengébb minőségű sperma a hibás". Végezetül mosolyogva jegyzi meg: "Szeretkezzetek és szaporodjatok, ne az életkort nézzétek, hanem vegyétek figyelembe ezeket a kockázatokat is".

Óvakodjon a vörös hústól

Ajánlások az apaságra vágyó idősebb korú férfiak számára:

  • kerülje a vörös húst és az egészségtelen ételeket, amelyek növelik a DNS-károsodás és a spermiumok öregedésének kockázatát,
  • magas C- és E-vitamin-, cink- és folsav-bevitel - ezek védik a spermiummagban lévő genetikai információt,
  • fogyasszon sok gyümölcsöt, zöldséget, dióféléket és halat,
  • ne dohányozzon, csak mértékkel igyon, tartsa fenn aktív életmódját,
  • kerülje a forró fürdőket, mivel a spermiumok szeretik a hűvös hőmérsékletet.
A "Egyetértek" gombra kattintva Ön hozzájárul ahhoz, hogy a cookie-kat az Ön eszközén tároljuk a webhely navigációjának javítása, a webhely használatának elemzése és a marketingtevékenységünk támogatása érdekében. További információkért kérjük, tekintse meg adatvédelmi szabályzatunkat.