Szociális fagyasztás. Kapcsolat ❄️.

Legyen adományozó + Ajándék 🎁.

Szociális fagyasztás. Kapcsolat ❄️.

Legyen adományozó + Ajándék 🎁.

A szex javítja a spermát: mi segít még a fiúknak?

27.10.2022
-
8 perc olvasás

És segítene, ha találnék egy fiatalabb nőt?

Az embriológus is ilyen abszurd kérdéssel szembesült, amikor közölte a pácienssel, hogy nem jó a spermogramja.

Nemcsak a férfiak termékenysége csökken, hanem ezzel együtt az erősebbik nem hozzáállása is: én vagyok a hibás azért, hogy a partneremnek és nekem nem lesz gyerekünk. A férfiak védelmében azonban a ReproMedica reprodukciós medicina klinika embriológusa azt mondja, hogy ők már hajlandóbbak elfogadni az igazságot és konstruktívan kezelni a problémát.

A férfi egóját azonban még mindig meg kell horzsolni a hírre, hogy a spermogram nem százszázalékos.

Milyen reakciókkal találkozol?

Vannak férfiak, akik megbékéltek, ők tényszerűen és sportszerűen veszik tudomásul, hogy mégiscsak van lehetőség az asszisztált reprodukcióra. De vannak olyanok is, akik nehezen viselnek el minden apró változást vagy eltérést a spermogramon. Figyelik az összes paramétert, keresik az okokat, kérdezik, hogyan lehetne javítani az eredményeken. De leginkább arra a kérdésre keresik a választ, hogy hol az ok.

A nőknél?

Nem gyakran fordul elő, de vannak férfiak, akik a vizsgálat nyilvánvalóan kedvezőtlen eredménye ellenére is ragaszkodnak ahhoz, hogy a hiba nem bennük van. Még a kérdéssel is találkoztam már: Ha találtam volna egy fiatalabb partnert, az segített volna? Sokáig beszélgettünk az úrral, de soha többé nem jött el a klinikára, pedig természetesen ajánlottuk az utólagos spermográfiát. Megtanultuk, hogy különböző reakciókra számíthatunk.

A szóban forgó férfi legalább vizsgálatra jött, de van, aki még a küszöböt sem lépi át az asszisztált reprodukciós központban. Rettegnek a gondolattól, hogy a folyosón egy nővér a kezükbe nyom egy gyűjtőpoharat, és ők bemennek egy kis szobába, hogy a várakozók szeme láttára átadják a genetikai anyagukat. Legalábbis a filmjelenetek így ábrázolják. Mennyire igazak ezek?

Még mindig sok férfi van, aki sokáig megkerüli a problémáját. De egy olyan cselekmény, mint az ejakulátumgyűjtés és a spermogram-vizsgálat, valóban nem kell aggódniuk. Van egy gyűjtőszobánk egy külön emeleten. Ott abszolút magányosan és kényelmesen tartózkodhatnak, ameddig csak szükségük van rá, akár két-három órán keresztül is. Ha szükséges, akár a partnerükkel együtt is.

Néha a férfiak körében tévhit, hogy az eltávolítás úgynevezett elektroejakulációval, azaz egy eszköz segítségével történik. Valójában ez egy fájdalmas eljárás, ezért többnyire altatásban és csak jelzett esetekben kell orvosnak elvégeznie. A férfiak azt is kérdezik, hogy miért nem hozhatnak mintát otthonról. Ezt kivételesen csak akkor engedélyezzük, ha valakinek nagyon nagy a blokkja, hogy a klinikán leadja az ejakulátumot.

Mit árul el valójában egy spermogram egy férfiról?

Ahhoz, hogy a spermiumok képesek legyenek megtermékenyíteni a petesejteket, bizonyos paraméterekkel kell rendelkezniük. Ilyen a spermiumok koncentrációja az ejakulátumban, számuk egy milliliterben, a mozgékony spermiumok száma, mozgásuk sebessége és alakjuk. Bevezettük a spermiumelemzést egy számítógépes elemző készülék segítségével, amely néhány másodpercen belül megmutatja az eredményt, és videofelvétellel elmenti azt. És nem csak ez. A készülék a spermiumok mozgási sebességét és pontos alakját is képes kimutatni, ami a hagyományos mikroszkópos vizsgálattal nem lehetséges. Ma már a spermium fejébe is belenézhetünk, és "leolvashatjuk" az általa hordozott genetikai anyag minőségét. Előfordul, hogy a DNS annyira sérült, hogy nemcsak a petesejt megtermékenyülésének valószínűségét, az embrió megfelelő osztódását csökkenti, hanem gyakori spontán vetélést is okoz.

Mi károsítja a spermát?

Alkohol, cigaretta, drogok és anabolikus szteroidok. Az ezeket szedő testépítőknek és sportolóknak gyakran súlyos spermiogram-rendellenességeik vannak, amelyekben egyetlen spermium sincs az ejakulátumban. Sem a spermaszámnak, sem a spermiumok mozgékonyságának nem tesz jót a herék túlmelegedése, ezért nem szeretjük az ölben tartott laptopokat, a szűk ruházatot, a túlzott szaunázást vagy a hosszú ülést. Egy óvatos férfi a napozásra is rákérdezett. Ha nem túl gyakran, a szervezet megbirkózik vele. A spermaképződés érzékeny az antibiotikumokra vagy a népszerű fájdalomcsillapítókra is.

Igaz, hogy nem is szeretik a kenőcsöt?

A kenőanyagok nem barátkoznak a spermiumokkal, hanem károsítják és lassítják a sebességüket, akárcsak a nyál. Egyes síkosító gélek spermicideket is tartalmaznak, amelyek olyan anyagok, amelyek elpusztítják a spermiumokat. Használatuk tilos, ha spermiogramhoz vizsgálandó ejakulátumot kell gyűjteni. A rendszeres, akár napi rendszerességű szex azonban jótékonyan hathat a minőségi termelésükre.

A spermiumok bármilyen megtakarítása és tárolása a szervezetben lustábbá teszi őket, és nem hajlandóak behatolni a petesejtbe. Mindenesetre javasoljuk, hogy a spermogram előtt két-öt napos szexuális önmegtartóztatást tartson be.

Az influenzaszezon már most kísért.

A vírusok és fertőzések valahogyan befolyásolhatják a gyermekvállalási törekvéseket?

Még a közönséges megfázás is negatívan befolyásolja a spermiogramot. Amikor a férfi meggyógyul, két hónapon belül minden visszatér a normális kerékvágásba, ha korábban jól volt. Egyes betegségek azonban visszafordíthatatlan károsodást okoznak, például a cukorbetegség vagy a mumpsz tinédzserkorban, az onkológiai betegségek.

A visszafordíthatatlan változásokat a rákkezelés okozza - különösen a sugárkezelés, amely visszafordíthatatlan változásokat okozhat a kromoszómákban; a kemoterápia után jobbak a kilátások. Ezért a rákkezelés előtt javasoljuk a sperma lefagyasztását, spermabankban való tárolását. Egyébként a világban kezd érvényesülni az úgynevezett "szociális fagyasztás" trendje, amely a spermiumok megelőző lefagyasztását jelenti a későbbi családtervezésben való felhasználás céljából.

A fiatal, egészséges férfiak spermáját lefagyasztják egy "esős napra", hogy boldogan élvezhessék az életet. Ha negyvenes éveikben családot szeretnének alapítani, és történetesen valami probléma adódik, akkor van biztosításuk. Mi egy "szociális fagyasztási" megelőzési programot is végzünk.

Sok szó esik az étrendről, mint mindenre gyógyírről.

Mit főzzenek a nők a férfiaknak, ha gyereket akarnak?

Tudjuk, hogy a túlsúly és az elhízás negatívan befolyásolja a spermiumok számát és mozgékonyságát, ezért az uraknak nincs szükségük hasra vacsorára. A magasabb testzsírszázalék túlzott ösztrogéntermeléshez is vezet. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, változatos étrend előnyben részesítendő. A termékenységet "beindíthatják" a például a citrusfélékben, paprikában, spenótban és paradicsomban található antioxidánsok is. Ezek szabályozhatják a szabad gyökök hatását. A menüt cinkkel is gazdagítani kell, amely elősegíti a tesztoszteron termelést és ezáltal a spermiumok számát.

Számuk csökkenéséért a szelénhiány lehet a felelős. A C-vitamin elősegíti a mozgékonyságukat, az E-vitamin pedig javítja a spermiumok petesejtbe való behatolási képességét. A ginzeng és a méhpempő szintén növeli a spermiumok mozgékonyságát. Fontos, hogy ne feledkezzünk meg az ivási rendről sem.

Sok szó esett már a stressz fizikai problémákra gyakorolt hatásáról. Nem túlértékelt ez egy kicsit?

Nem. Ez különösen a diákoknál, spermadonoroknál látható. Ha vizsgaidőszakban jönnek, az átlag feletti spermiogram paraméterek átlag alattira csökkennek. Az egy milliliter ejakulátumban lévő negyvenmillió spermiumból hirtelen csak hárommillió van, ráadásul kevés a mozgékony. A vizsgálati időszak elmúlik, és minden rendben van.

Az alacsony spermiumszámmal kapcsolatban nem szabad elfelejteni, hogy egy petesejt megtermékenyítéséhez csak egy spermium kell, még ha lusta is, így még spermiogram-zavarok esetén sem merem azt állítani, hogy a partner soha nem esik teherbe természetes úton. Ennek a valószínűsége azonban nagyon kicsi. De létezik egy elegáns módszer is, amelyben egy vékony mikropipetta segítségével közvetlenül a petesejtbe fecskendezik a spermiumokat. És tizennyolc óra múlva megnézzük, hogy sikerült-e a csoda.

A "Egyetértek" gombra kattintva Ön hozzájárul ahhoz, hogy a cookie-kat az Ön eszközén tároljuk a webhely navigációjának javítása, a webhely használatának elemzése és a marketingtevékenységünk támogatása érdekében. További információkért kérjük, tekintse meg adatvédelmi szabályzatunkat.