Szociális fagyasztás. Kapcsolat ❄️.

Legyen adományozó + Ajándék 🎁.

Szociális fagyasztás. Kapcsolat ❄️.

Legyen adományozó + Ajándék 🎁.

Ki az anya?

1.11.2022
-
5 perc olvasás

Interjú az embriológus Mgr. Ingrid Zabloudilova

A spermadonoráció a mesterséges megtermékenyítés régóta ismert és meglehetősen egyszerű módszere. A női petesejtadományozás egy újabb, kevésbé használt, összetettebb - és egyben ellentmondásosabb - módszer. Egyes országokban nem engedélyezett, de az európai jog lehetővé teszi. A nem működő petefészkekkel rendelkező nőknek is lehetőséget ad a gyermekvállalásra. Erről beszélgetünk az embriológus Mgr. Ingrid Zabloudilovával a Repromedica Reprodukciós Orvosi Klinika munkatársával.

Milyen esetekben jöhet szóba a petesejt-adományozás?

Olyan nőknél, akiknek hiányzik vagy idő előtt elhalnak a petefészkei, vagy ha a petefészkek nem reagálnak a hormonális stimulációra, olyan nőknél, akik rákkezelésen estek át, de például olyan esetekben is, amikor fennáll egy genetikailag öröklődő betegség kockázata. Végül, de nem utolsósorban a megnövekedett reproduktív életkor is. Ezeknél a nőknél a petefészkek nem vagy nem megfelelően működnek, de képesek gyermeket kihordani a méhben.

A petesejtadományozásra hajlandó nők azonban nyilvánvalóan nem olyan nagy számban vannak jelen, mint azok a fiatal férfiak, akik egyszerűen csak spermát adományoznak.

Minden nő, akinek ez egy lehetőség lenne, kap-e majd adományozott petesejtet?

Igaza van, ez gyakran probléma a reprodukciós klinikákon, várólisták vannak, és a recipiensek néha több mint egy évet várnak arra, hogy megfelelő donort találjanak. A mi klinikánkon ennek ellenkezőjét tettük - először létrehoztunk egy adatbázist a kiszűrt donorokról. Szükség esetén készen állnak arra, hogy bejöjjenek és átessenek a donációs folyamaton, így a recipiensnek nem kell várnia, hanem azonnal beiratkozik a kezelésbe.

Ez azonban nyilvánvalóan nem volt elég az adatbázisba való bejelentkezéshez.

Min kellett keresztülmennie a reménybeli donornak?

Különböző vizsgálatok - az alapvető nőgyógyászati vizsgálatoktól a szexuális úton terjedő betegségek (HIV, citomegalovírus, hepatitis B és C, szifilisz, klamídiák) vizsgálatán át a genetikai vizsgálatokig, beleértve a kariotípust és a cisztás fibrózist.

Lehetnek-e donorok azok a nők, akik még nem szültek?

Előny, ha a nő már szült, de nem feltétel. Klinikánkon a korhatár tizennyolc és harminchárom év között van.

A petesejtadományozásnál azt is figyelembe veszik, hogy a donor kompatibilis-e a recipienssel?

Mind a vércsoportnak, mind az Rh-faktornak meg kell egyeznie; emellett mind a donor, mind a recipiens kérdőívet tölt ki, amely kiterjed a megjelenésre, a bőrszínre, a hajszínre és a szemszínre. Ideális esetben a donor a kérdőívben a lehető legtöbb információt adja meg magáról. Ugyanígy a recipiens is kérdezhet, például a hobbikról, jellemről, végzettségről. Klinikánkon legalább középiskolai végzettséget kérünk. A klinikánkon létrehozott átfogó donor-adatbázisnak köszönhetően biztosítani tudjuk, hogy a recipiens szinte 100%-ban egyezzen a kívánt tulajdonságok, valamint a személyiségjegyek és érdeklődési körök tekintetében a donorral. A legtöbb donor főiskolai hallgató és diplomás, vagy szülési szabadságon lévő nő.

Ezek olyan nők, akiknek nyilvánvalóan szükségük van a pénzre. Az adományozás fizetett?

A törvény értelmében az adományozás önkéntes és ingyenes. Az adományozással kapcsolatos költségeket azonban legfeljebb 1000 euró erejéig tudjuk megtéríteni.

A potenciális donorokat tájékoztatják az eljárás lehetséges kockázatairól is?

Természetesen az orvossal konzultálva kapnak leckét. A szövődmények valószínűsége alacsony. A leggyakoribb szövődmény a petefészek túlstimulációs szindróma. Ez a petefészkek heves reakciója a korábbi hormonális stimulációra, amikor nagyszámú tüsző érik, és olyan tünetekkel jár, mint az enyhe alhasi fájdalom és a puffadás érzése.

Hogyan zajlik a petesejt-adományozás folyamata?

Amikor a donor megkeresi a donort, tíz napig tartó petefészek-stimulációnak vetik alá, hogy több petesejtet termeljen. A megbízott donor otthon injekciózza magát, és három-négy alkalommal jön el hozzánk ellenőrzésre, amely során a petesejtek növekedését figyelik. A petesejtek kinyerésének napján koplalva érkezik a klinikára, ahol rövid ideig tartó általános érzéstelenítésben levesszük a petesejtjeit, és a laboratóriumban azonnal ellenőrizzük azok minőségét és számát. A nő két-három órával később távozhat. A petesejteket ezután testen kívül megtermékenyítik a recipiens partner spermájával. A megtermékenyítést követő harmadik-ötödik napon egy-két embriót ültetnek be a fogadó méhébe. A többi embriót lefagyasztják arra az esetre, ha a következő ciklusban felhasználnák őket, ha az elsőként behelyezett embriók nem válnak be. Ugyanakkor két-három évig (térítés ellenében) tárolhatók is, és felhasználhatók, ha a szülők úgy döntenek, hogy újabb gyermeket vállalnak.

Ön szerint mi motiválja a nőket, hogy jelentkezzenek és felajánlják petesejtjeiket adományozásra?

Legtöbbször arról számolnak be, hogy ezzel másokon akarnak segíteni. Az adományozással járó költségek anyagi ellentételezése nem sok ahhoz képest, amin keresztül kell menniük.

A segítségnyújtás indítéka teljesen érthető lenne, ha a nő a nővérének vagy barátjának segítene. Megengedi ezt a törvény?

Az adományoknak a törvény szerint mindkét fél számára anonimnak kell lenniük, és klinikánkon ezt szigorúan betartjuk. Még ha a nők érdeklődnek is egy ilyen lehetőség iránt, mi semmilyen módon nem fogunk nekik alkalmazkodni. Egy testvér vagy barátnő szolidáris donor lehet, de ő is bekerül a donor-adatbázisba, és petesejtjét egy névtelen recipiens kapja meg.

Elkészítette : Ľudmila Grodovská (Slovenka Magazine)

A "Egyetértek" gombra kattintva Ön hozzájárul ahhoz, hogy a cookie-kat az Ön eszközén tároljuk a webhely navigációjának javítása, a webhely használatának elemzése és a marketingtevékenységünk támogatása érdekében. További információkért kérjük, tekintse meg adatvédelmi szabályzatunkat.