Szociális fagyasztás. Kapcsolat ❄️.

Legyen adományozó + Ajándék 🎁.

Szociális fagyasztás. Kapcsolat ❄️.

Legyen adományozó + Ajándék 🎁.

Ismert nőgyógyász: minden tizedik pár meddősége rejtély, néha csak a megfelelő időzítés kell a szexhez

26.4.2023
-
12 perc.

Ami néhány évvel ezelőtt még csodának számított, ma már elérhető terápiás módszer. Így nemcsak a súlyos betegségek, hanem a meddőség kezelése is fejlődik. Ez utóbbi ma már több párt érint, mint gondolnánk. Tóth Judit nőgyógyásszal Mabena Szilvia beszélgetett.

A meddőség diagnosztizálására és kezelésére szakosodott Tóth Judit nőgyógyásszal készült interjúban olvashatnak:

  • milyen reménye van a rákos nőknek a gyermekvállalásra,
  • ami a meddőség növekedése mögött áll,
  • miért nem kell egy párnak azonnal IVF-re rohannia,
  • milyen hatalma van a pszichológiának a teherbeesésben,
  • ami elérhetőbbé és megfizethetőbbé teszi a meddőségi kezelést.
Statisztikai adatok szerint Szlovákiában a párok 15-20%-a meddő. Az orvosok segítségével 90%-uk teherbe eshet. Fotó: N: PEXELS/J. Borba, Mart production

Ön egy nagyon speciális területre összpontosít, méghozzá egy nagyon igényes területre. Miért ezt választotta?

Igazad van, a meddőségi kezelés lelkileg nagyon nagy kihívást jelent. A kudarcok után a párok és különösen a betegek hajlamosak lelkileg kimerülni, és ilyenkor sokat segít az orvos empatikus hozzáállása. Ami engem lenyűgöz ezen a területen, az az, hogy milyen dinamikusan fejlődik. Csak az elmúlt néhány évben hihetetlen eredményeket értünk el a meddőség kezelésében, köszönhetően a modern orvostudomány fejlődésének. Orvosként nagyon örülök annak, hogy a pozsonyi ReproMedica klinikánkon a legtöbb babára vágyó párnak tudunk segíteni.

Vannak statisztikák a párok meddőségéről?

A meddőség diagnózisa körülbelül minden hatodik párt érint. Az ok 50%-a nőknél, 40%-a férfiaknál, és körülbelül 10% az úgynevezett idiopátiás sterilitás, azaz a megmagyarázhatatlan meddőség, ahol az okot még részletes vizsgálatokkal sem lehet megállapítani.

Milyen termékenységi rendellenességekkel fordulnak a szlovákiai párok a szakemberekhez?

A nők meddőségének leggyakoribb okai a policisztás petefészek szindróma, az endometriózis, a petevezeték elzáródása, a méh mióma vagy a méhpolip. Sok nő meddővé válik a petefészek kimerülése miatt is, amely a páciens előrehaladott kora miatt következik be, vagy toxikus, például kemoterápia, sugárterápia és ismételt kismedencei műtéti beavatkozások után. A férfiaknál a spermatermelés leggyakoribb zavara (spermatogenezis zavar) a káros környezeti hatások, a helytelen életmód, a mozgáshiány, a dohányzás, az alkohol, a kábítószerek, a szteroidok és toxikus anyagok, a citosztatikumok vagy a sugárzás miatt alakul ki. A férfiaknál ritkább okok közé tartozik a szemcsevezeték elzáródása, hormonális és anatómiai okok vagy genitális fertőzés.

A rákkezelésben alkalmazott egyes citosztatikumok átmeneti vagy tartós meddőséget okozhatnak. Az, hogy a kemoterápia milyen mértékben befolyásolja a beteg termékenységét és szexuális funkcióit, a gyógyszer típusától és dózisától, valamint a beteg életkorától függ. Fénykép: PEXELS/Schvets gyártás, P. Tankilevich

Ha egy párnak nem sikerül teherbe esnie, ezt nyilvánvalóan nem oldja meg azonnal a mesterséges megtermékenyítés, szaknyelven IVF (In Vitro Fertilizáció)... Milyen kezelésekkel gyógyítják hazánkban a meddőséget?

Először diagnosztizálni kell a meddőség okát, majd kezelést javaslunk. Nem kell rögtön mesterséges megtermékenyítésnek lennie, ahogy Ön mondja. Sok esetben egyszerűbb kezelési módszerek is segítenek. Például hormonokkal kezelhetjük a rendszertelen peteérést. Mesterségesen előidézzük a peteérést. Mindössze annyit kell tennünk, hogy ultrahanggal figyeljük, hogyan reagálnak a petefészkek, és amikor az ovuláció beigazolódik, akkor időzíthetjük a közösülést. Csak akkor keressünk más meddőségi kezelési lehetőségeket, ha az egyszerűbb kezelési módszerek kudarcot vallanak.

Igaz-e, hogy a múltban nem volt annyi párnak meddőségi problémája, mint napjainkban? Ha igen, tudjuk-e, hogy mi az oka?

Ez összefügg azzal, hogy manapság sok pár csak idősebb korban tervezi a szülőséget. A nők esetében a termékenység 35 éves kor után jelentősen csökken. Ha egy nő csak a karriercéljai elérése után kezd el gondolkodni a gyermekvállaláson, akkor idősebb lesz, és termékenységi problémák léphetnek fel. Azt mondanám, hogy a meddőség fő kockázati tényezője a partnerek és különösen a nő idősebb kora.

Tóth Judit doktornő a párok meddőségének növekedését az életmód és különösen a szülőség halogatásának következményének tartja. Fotó: dr: PEXELS/G. Fring

Vannak-e az életkoron kívül más tényezők is, amelyek jelentősen befolyásolják a nők és férfiak termékenységét?

Az emberek életük során olyan hatásoknak lehetnek kitéve, amelyek jelentősen csökkentik a termékenységet vagy meddőséget okoznak, mint például a rákkezelés során alkalmazott citosztatikumok, a sugárkezelés, valamint a fertőzés és a petevezeték elzáródásának kockázatával járó promiszkuitás. A környezetszennyezés hatása sem elhanyagolható. Emellett az egészségtelen életmód az életkor növekedésével halmozza a meddőséget.

Gyakran beszélnek a pár pszichológiai alkalmazkodásáról...

Emlékszem egy páciensemre, aki körülbelül öt éve nem tudott teherbe esni. Elvégeztük a szükséges vizsgálatokat, esedékes volt a hormonkezelés, és a legutolsó ellenőrzéskor kiderült, hogy késik a menstruációja, és terhes. Az ember gondolkodásmódja csodákra képes. Talán maga a hozzáállás, hogy egy pár más utat választ, segítséget kér egy IVF-központból, és ez a proaktívabb megközelítés segít nekik abban, hogy végül teherbe essenek. A páciens megdöbbenve, hogy ez nem lehet igaz, mi kellemesen megdöbbentünk vele együtt. Hiszen a baba megfoganása egy csoda. Ezt követően az egész terhessége alatt gondját viseltem, és a második babája is spontán fogant meg. Pályafutásom során sokszor előfordult már ilyen eset.  

Az első konzultáció alkalmával beszél a partnerekkel a pszichológiai jólétről is?

Ez egy nagyon nehéz téma, és nem vagyok pszichológiai szakértő. Úgy gondolom, hogy egy pszichológus nagyon hasznos lehet a meddőség kezelésében. Minden páciens egyedi, és nincs egyetlen recept arra, hogyan lehet a megfelelő lelkiállapotba kerülni a teherbeeséshez. Egyeseknek a nagy vágy segít, másoknak ellenkezőleg, blokkol. Általában javasolni szoktam a pároknak, hogy keressenek fel egy pszichológust, mert úgy gondolom, hogy ez a kezelés része kell, hogy legyen.

Tóth Judit doktornő a praxisában tapasztalt már olyan pároknál spontán terhességgel járó eseteket, ahol a szakemberek meddőségről beszéltek. Fotó: dr: Vaitkevich N.

Mi a helyzet abban az esetben, ha egy rákos beteg gyermeket szeretne? Említette, hogy a kemoterápia meddőséget okozhat. Van-e reménye egy rákos nőnek arra, hogy gyermeke legyen?

A legtöbb esetben meg tudjuk őrizni a jövő számára az egészséges petesejteket, amelyek a rákkezelés során elvesznének. Amikor egy páciensnél rákot diagnosztizálnak, szükségünk van az onkológus nyilatkozatára arról, hogy a kezelés megkezdése előtt beleegyezik-e a petesejt-eltávolításba. Ezt követően, a születési ciklusban vagy minimális petefészek-stimulációval néhány petesejtet nyerhetünk, amelyeket lefagyasztunk. A sikeres rákterápia után a babára vágyó nő rendelkezésére állnak a lefagyasztott petesejtjei. Hasonló eljárást alkalmaznak a leggyakoribb ráktípus, a nőknél előforduló emlőrák esetében is. Sajnos ez a diagnózis már elég gyakori a fiatalabb betegeknél. Ha korai stádiumban észlelik, a kezelés sikerességi aránya nagyon magas. Az orvostudomány ma már olyan eljárásokat kínál, amelyek segítségével ezek a nők megőrizhetik az egészséges petesejteket éppen a sikeres kezelés utáni időszakra. A férfi rákos betegek esetében az anyag (sperma) gyűjtése, majd a minta lefagyasztása még egyszerűbb, és nem igényel műtétet, mint a nők esetében.

Az egykor tabutémának számító IVF-et ma már a biztosítótársaságok rutin orvosi beavatkozásként térítik. Fotó: iStock

Mennyi idő után kell a párnak segítséget kérnie?

Termékenységi rendellenességnek tekintjük, ha a rendszeres, védekezés nélküli közösülés egy év elteltével sem eredményez terhességet. Ez a 35 év alatti nőkre vonatkozik. Egy év elteltével a párnak fel kell keresnie az első kapcsolatfelvételt végző nőgyógyászt. Az idősebb nőknek nem szabad ilyen sokáig várniuk.

Mi minden vár a párra a termékenységi vizsgálatok során?

Az alapvizsgálatok közé tartozik a pácienssel folytatott, a részletes anamnézisre összpontosító interjú és a nőgyógyászati vizsgálatok, mint például a nőgyógyászati tapintás, tükörvizsgálat, méhnyak onkocitológia, hüvelyi és méhnyak tamponvizsgálat a fertőzés kizárása érdekében, a páciens ultrahangvizsgálata, vérvétel hormonális profil készítésére, beleértve az anti-müller-hormont, amely a petefészek tartalékának mutatója. Férfiaknál kórtörténetet is felveszünk és megvizsgáljuk a spermogramot. Egyéb kiegészítő vizsgálatokat közvetlenül a reprodukciós orvostudományi központban rendelünk el a kezdeti vizsgálatok eredményei alapján, esetleg a korábbi meddőségi kezelés sikertelenségével összefüggésben.

Ezek a vizsgálatok időigényesek és költségesek?

A fent említett vizsgálatok nem. Még a hormonális profilt is fedezi a páciens biztosítása. A férfiak urológiai klinikákon vagy akár IVF-központokban is elvégeztethetik a spermiogramot.

A reprodukciós klinikákon a vizsgálatok és a legtöbb kezelés ambulánsan, többnapos kórházi tartózkodás nélkül történik. A ReproMedica klinikán már online is lehetséges néhány konzultáció az orvossal vagy embriológussal. Fotó: N: ReproMedica

Milyen a termékenységi rendellenességek kezelésének sikerességi aránya Szlovákiában?

Szerencsére a legtöbb páciensnek tudunk segíteni. A siker aránya a választott kezelési módszertől függ. Az inszeminációval, amely egy ambuláns eljárás, ahol egy katétert használunk, hogy spermiumot juttassunk a páciens méhébe az időzített peteérés idején, a sikerességi arány 10-15% körül van. Ez egy viszonylag alacsony szám, és a közvélemény nem nagyon van tisztában ezzel a ténnyel. Egy másik lehetőség a termékenységi zavarral küzdő párok számára az IVF-terápia (In Vitro Fertilizáció). Ennél a módszernél a pácienst hormonokkal stimulálják. A cél az, hogy több petesejt jöjjön létre, ideális esetben körülbelül 12-15, és ha ezek érettek, akkor nagyobb esélyük van a spermiummal való sikeres megtermékenyítésre. Megfigyeljük a keletkezett embriók fejlődését, és elvégezzük a méhbe való beültetésüket. Ezzel a kezelési módszerrel a terhesség sikerességi aránya 40-45%. Ezt a sikerességi arányt tovább tudjuk javítani az embriók tenyésztésével, ahol öt napon keresztül követjük fejlődésüket, és ki tudjuk választani a legjobbakat. Ha az embriókat 5 napos tenyésztés után helyezzük be a méhbe (az embrió a blasztociszta stádiumban van), a terhesség elérésének sikerességi aránya megközelíti az 50-60%-ot. Egy másik lehetőség a meddő párok számára a donor petesejtek használata. Ezek fiatal, egészséges nőktől származnak, és a teherbeesés sikerességének aránya a legmagasabb, több mint 60%.

Ezek a legújabb meddőségi kezelések, amelyeket világszerte is alkalmaznak?

Igen, ezek a leginnovatívabb orvosi eljárások, és a szlovák törvények is engedélyezik őket. A szomszédos Cseh Köztársaságban szintén törvényileg engedélyezett a béranyaság, amikor egy másik nő hordja ki a pár utódját. Ez akkor indokolt, ha a páciens ismételten elveszíti a meg nem született gyermekét. Ezek az abortuszok például a méh fejlődési rendellenessége miatt történnek, mióma miatt, lehet immunológiai tényező. A szlovák jogszabályok jelenleg nem teszik lehetővé a béranyaságot.

Dr. Tóth Judit orvos Dunajská Stredából származik, és 12 éve dolgozik nőgyógyászként és szülészorvosként. Sok éven át dolgozott a nőgyógyászati és szülészeti osztályon Nové Zámkyban és Galántán. Azután kezdett el a tervezett szülészettel és a meddőségi kezeléssel foglalkozni, hogy a kórházi osztályon gyakran találkozott meddőségi esetekkel nőknél, akiket reprodukciós klinikákra kellett utalni. Jelenleg a női reproduktív szervek organikus és funkcionális rendellenességeinek diagnosztizálására és kezelésére szakosodott a pozsonyi ReproMedica Reprodukciós Orvosi Klinika és a brünni ReproGenesis Reprodukciós Orvosi Klinika szakértői csapatában.

Dr. Tóth Judit jelenleg a pozsonyi ReproMedica klinika szakértői csapatában dolgozik. Fotó: Tóth Judit, dr: Mabena, S. Mabena

Az IVF módszer időigényes és drága a nő (pár) számára?

Egy IVF-terápiás ciklus körülbelül egy hónapig tart, beleértve az embrióátültetést is. A hormonkezelés körülbelül két hétig tart, ezt követi a petesejtkivétel, ideális esetben egy 5 napos embriót helyeznek be a méhbe, és 14 nap múlva terhességi tesztet végeznek. A terhességi teszttel lezárjuk a ciklust, és értékeljük, hogy sikeres volt-e vagy sem. Ez a tényleges kezelés, amelyet vizsgálatok előznek meg. A pácienstől szükségünk van a már említett hormonális profilra, mert ez alapján tudjuk megtervezni a stimulációt. A férfitól spermiogramra van szükségünk, ha a paraméterek nem egészen ideálisak, vitaminokat, urológus látogatást és három hónap múlva ismételt spermiogramot ajánlunk. Az IVF előtt nemi úton terjedő betegségek és kaparékvizsgálatokat is végzünk, hogy elkerüljük az esetleges komplikációkat. Jó hír, hogy az IVF-terápia első három ciklusát a nő 40. születésnapjáig a biztosítók nagyrészt fedezik.

Mi történik, ha az IVF módszer nem vezet terhességhez?

Az esetek túlnyomó többségében az IVF sikeres. Ha egy nő nem esik teherbe, az nagyban függ attól, hogy a pár milyen más lehetőségeket tud elfogadni. A páciens kerülhet abba a helyzetbe, hogy saját petesejtjeivel nem lehet teherbe esni, mert azok rossz minőségűek. Ebben az esetben a párnak tanácsos megfontolni azt a lehetőséget, hogy donortól származó petesejtekkel próbálkozzon a sikeres terhesség érdekében.

Csak 18-33 év közötti egészséges nő lehet petesejtdonor. Az adományozást reprodukciós klinikák végzik, amelyek alaposan megvizsgálják a donort. A vérvizsgálatokon kívül a donort nemi betegségekre is vizsgálják, genetikai teszteknek vetik alá, és a külsejére is nagy figyelmet fordítanak. Fénykép: PEXELS/Anait film, UNSPLASH/O. Lopez

Ki adományozhatja ezeket a petesejteket? Például lehet-e valaki a beteg családjából?

Nem, a petesejt-adományozás szigorúan anonim program. Igyekszünk azonban olyan donort találni, aki külsőleg hasonlóan néz ki, mint a recipiens. Különösen a szemszínt, a hajszínt, a magasságot, a súlyt, az arcszínt és a vércsoportot nézzük. A donorok egy kérdőívet is kitöltenek arról, hogy milyen hobbijaik és érdeklődési köreik vannak, milyen végzettséget szereztek. A petesejtdonor kiválasztásakor mindenekelőtt a donor fiziognómiáját nézzük.

Tény vagy mítosz, hogy a mesterséges megtermékenyítéssel egy nő nagyobb valószínűséggel fogan ikreket?

Régebben gyakoribb volt, hogy a mesterséges megtermékenyítés után geminális (többszörös) terhesség alakult ki, mivel két vagy több embriót ültettek be a méhbe. Manapság inkább az egy embrió átültetését részesítjük előnyben, mivel az embriókat tenyészteni tudjuk, és ki tudjuk választani a legéletképesebb embriókat az átültetéshez. A többszörös terhesség több komplikációval jár a terhesség során. Az ikerterhességnél akár 30%-os a koraszülés kockázata, és magának az anyának is nagyobb kihívást jelent, mint az egypetéjű terhesség. A meddőségi kezelés során igyekszünk minden lehetséges komplikációt elkerülni, ezért az egy embrió átültetése előnyösebb.

A cikk eredeti változata a Good News oldalon található.

A "Egyetértek" gombra kattintva Ön hozzájárul ahhoz, hogy a cookie-kat az Ön eszközén tároljuk a webhely navigációjának javítása, a webhely használatának elemzése és a marketingtevékenységünk támogatása érdekében. További információkért kérjük, tekintse meg adatvédelmi szabályzatunkat.